Veuillez utiliser cette adresse pour citer ce document : http://dspace1.univ-tlemcen.dz/handle/112/2638
Affichage complet
Élément Dublin CoreValeurLangue
dc.contributor.authorBENSALEM, Mohammed-
dc.date.accessioned2013-10-27T11:38:41Z-
dc.date.available2013-10-27T11:38:41Z-
dc.date.issued2013-10-27-
dc.identifier.urihttp://dspace.univ-tlemcen.dz/handle/112/2638-
dc.description.abstractThe objective of our work is to study the technique of desalinating sea water and its impact on the environment. But if this technique to desalinate seawater can it really produce drinking water and what is it? And what are the disadvantages to the environment during the direct discharge of brine in sea water? To do this, our work is organized around three basic parts:  The first study on theoretical or briefly describe water sources, general techniques on desalination of seawater and we study the process of desalination of seawater by reverse osmosis.  The second part focuses on the practical part. It is to follow the steps Desalination, and testing the quality of water produced through physical-chemical determination of the content of the discharge station, as a result of his analysis we find that there is: The rate of all parameters is higher compared to the rates of other analyzes samples (sea water and treated water), which may explain the effectiveness of the process of desalination . Among its values, the salinity is higher, which is probably a retention of various salts by reverse osmosis membranes, which may directly affect the conductivity and mineralization of these effluents. Also note the high rate of chlorides was probably the use of hydrochloric acid during pretreatment, and has its abundance in sea water turbidity increase is very significant to that of the seawater and treated water, which Can be interpreted by the presence of suspended solids as well as membrane fouling. It can be a source of influence on the fauna and flora.  The third part focuses on the study of environmental impacts deferens releases brines and energy far beyond standards in almost all cases represents a nonnegligible impact on the aquatic ecosystem.  Finally, we conclude with a general conclusion. Keywords: Desalination, Seawater, Water Shortages, Reverse Osmosis, Sustainability. ملخص والهدف من عملنا هو دراسة تقنية تحلية مياه البحر وأثره على البيئة. ولكن إذا كان يمكن لهذه التقنية لتحلية مياه البحر أن تنتج حقا مياه الشرب و؟ ما هو وما هي سلبياتها للبيئة خلال التصريف المباشر من المياه المالحة في مياه البحر؟ للقيام بذلك، يتم تنظيم عملنا على ثلاثة أجزاء أساسية: أول دراسة على مصادر المياه أو تقديم وصف موجز نظريا والتقنيات العامة بشأن تحلية مياه البحر وندرس عملية  تحلية مياه البحر عن طريق التناضح العكسي. أما الجزء الثاني يركز على الجانب العملي ذلك في متابعة الخطوات في تحلية واختبار نوعية المياه المنتجة من خلال التحليلات الفيزيائية والكيميائية يحدد طبيعة تصرىف المحطة. نتيجة لتحليله نجد أن هناك: نسبة جميع المعايير أعلى بالمقارنة مع معدلات تحليل عينات أخرى )مياه البحر والمياه المعالجة(، وهو ما قد يفسر فعالية عملية تحلية المياه.ومن بين قيمها، نسبة الملوحة أعلى، والتي من المحتمل ان يكون الاحتفاظ بالأملاح المختلفة عن طريق أغشية التناضح العكسي، والتي قد تؤثر بشكل مباشر على الموصلية وتمعدن هذه النفايات السائلة. نلاحظ أيضا ارتفاع معدل الكلوريدات على الأرجح استخدام حمض الهيدروكلوريك أثناء المعالجة، ولديه وفرة في مياه البحر. الزيادة في التعكر مهم الى حد بعيد مياه البحر والمياه المعالجة، والتي يمكن أن تفسر من خلال وجود المواد الصلبة العالقة، فضلا عن تلوث الغشاء .يمكن أن يكون مصدرا للتأثير على الحيوانات والنباتات. أما الجزء الثالث يركز على دراسة الآثار البيئية للمحاليل الملحية و تصريفات المحطة واستهلاك الطاقة إلى ما هو أبعد في جميع الحالات تقريبا يمثل تأثير لا يستهان على النظم الإيكولوجية المائية. وأخيرا، فإننا نختتم مع الاستنتاج العام. الكلمات المفتاحية :تحلية المياه،مياه البحر، نقص المياه، التناضح العكسي، الاستدامة Résumé L’objectif de notre travail est l étude sur la technique du dessalement de l’eau de mer et ses impacts sur l’environnement. Mais si cette technique permet de dessaler l’eau de mer ; permet-elle réellement de produire une eau potable et quelle est sa qualité ? Et quelle sont les inconvénients sur l’environnement lors du rejet direct de la saumure en eau de mer ? Pour ce faire, notre travail s’organise autour de trois parties essentielles :  La première concernant une étude théorique : ou nous décrivons brièvement les sources d’eaux, généralités sur les techniques de dessalement de l’eau de mer et nous étudierons le procédé du dessalement de l’eau de mer par osmose inverse.  La seconde partie s’intéresse à la partie pratique. Elle consiste à suivre les étapes de Dessalement, et à tester la qualité d’eau produite à travers des analyses physico-chimique déterminant la nature de rejet de la station, a la suite de ses analyses on constate qu’il y a : Le taux de tous les paramètres est plus élevé par rapport aux taux des autres échantillons analyses (eau de mer et eau traitée), ce qui peut expliquer l’efficacité du processus du dessalement. Parmi ses valeurs, le taux de salinité est plus élevé, ce qui est du probablement a la rétention des différents sels par les membranes d’osmose inverse, ce qui peut influer directement sur la conductivité et la minéralisation de ces effluents. A noter aussi, le taux élevé des chlorures du vraisemblablement a l’utilisation de l’acide chlorhydrique pendant le prétraitement, ainsi qu’a son abondance dans l’eau de mer. L’augmentation de la turbidité est très significative a celle de l’eau de mer et l’eau traitée, qui Peut être interpréte par la présence des matières en suspension ainsi qu’au colmatage des membranes. Elle peut être une source d’influence sur la faune et la flore marine.  La troisième partie s’intéresse à l’étude des déférents impacts environnementaux du aux rejets des saumures et la consommation énergétique qui dépassent largement les normes dans la quasi-totalité des cas qui représente un impact non négligeable sur l’écosystème aquatique.  Enfin, nous terminons par une conclusion générale. Mots clé : Dessalement, Eau de mer, Pénuries d’eau, Osmose inverse, Développement durable. Abstrat : The objective of our work is to study the technique of desalinating sea water and its impact on the environment. But if this technique to desalinate seawater can it really produce drinking water and what is it? And what are the disadvantages to the environment during the direct discharge of brine in sea water? To do this, our work is organized around three basic parts:  The first study on theoretical or briefly describe water sources, general techniques on desalination of seawater and we study the process of desalination of seawater by reverse osmosis.  The second part focuses on the practical part. It is to follow the steps Desalination, and testing the quality of water produced through physical-chemical determination of the content of the discharge station, as a result of his analysis we find that there is: The rate of all parameters is higher compared to the rates of other analyzes samples (sea water and treated water), which may explain the effectiveness of the process of desalination . Among its values, the salinity is higher, which is probably a retention of various salts by reverse osmosis membranes, which may directly affect the conductivity and mineralization of these effluents. Also note the high rate of chlorides was probably the use of hydrochloric acid during pretreatment, and has its abundance in sea water turbidity increase is very significant to that of the seawater and treated water, which Can be interpreted by the presence of suspended solids as well as membrane fouling. It can be a source of influence on the fauna and flora.  The third part focuses on the study of environmental impacts deferens releases brines and energy far beyond standards in almost all cases represents a non-negligible impact on the aquatic ecosystem.  Finally, we conclude with a general conclusion. Keywords: Desalination, Seawater, Water Shortages, Reverse Osmosis, Sustainability. والهدف من عملنا هو دراسة تقنية تحلية مياه البحر وأثره على البيئة. ولكن إذا كان يمكن لهذه التقنية لتحلية مياه البحر أن تنتج حقا مياه الشرب و؟ ما هو وما هي سلبياتها للبيئة خلال التصريف المباشر من المياه المالحة في مياه البحر؟ للقيام بذلك، يتم تنظيم عملنا على ثلاثة أجزاء أساسية: أول دراسة على مصادر المياه أو تقديم وصف موجز نظريا والتقنيات العامة بشأن تحلية مياه البحر وندرس عملية تحلية مياه البحر عن طريق التناضح العكسي.  أما الجزء الثاني يركز على الجانب العملي ذلك في متابعة الخطوات في تحلية واختبار نوعية المياه المنتجة من خلال التحليلات الفيزيائية والكيميائية يحدد طبيعة تصرىف المحطة. نتيجة لتحليله نجد أن هناك: نسبة جميع المعايير أعلى بالمقارنة مع معدلات تحليل عينات أخرى )مياه البحر والمياه المعالجة(، وهو ما قد يفسر فعالية عملية تحلية المياه.ومن بين قيمها، نسبة الملوحة أعلى، والتي من المحتمل ان يكون الاحتفاظ بالأملاح المختلفة عن طريق أغشية التناضح العكسي، والتي قد تؤثر بشكل مباشر على الموصلية وتمعدن هذه النفايات السائلة. نلاحظ أيضا ارتفاع معدل الكلوريدات على الأرجح استخدام حمض الهيدروكلوريك أثناء المعالجة، ولديه وفرة في مياه البحر. الزيادة في التعكر مهم الى حد بعيد مياه البحر والمياه المعالجة، والتي يمكن أن تفسر من خلال وجود المواد الصلبة العالقة، فضلا عن تلوث الغشاء .يمكن أن يكون مصدرا للتأثير على الحيوانات والنباتات. أما الجزء الثالث يركز على دراسة الآثار البيئية للمحاليل الملحية و تصريفات المحطة واستهلاك الطاقة إلى ما هو أبعد في جميع الحالات تقريبا يمثل تأثير لا يستهان على النظم الإيكولوجية المائية. وأخيرا، فإننا نختتم مع الاستنتاج العام. الكلمات المفتاحية :تحلية المياه،مياه البحر، نقص المياه، التناضح العكسي، الاستدامةen_US
dc.language.isofren_US
dc.titleImpact des stations de dessalement de l’Eau de mer sur le littoral cas de la Station Souk Tlata (Tlemcen)en_US
dc.typeThesisen_US
Collection(s) :Master en Biologie

Fichier(s) constituant ce document :
Fichier Description TailleFormat 
Impact des stations de déssalement de l'eau de mer.pdf1,88 MBAdobe PDFVoir/Ouvrir


Tous les documents dans DSpace sont protégés par copyright, avec tous droits réservés.